• Lata doświadczeń w gotowaniu
img

Przepis na pyszne, domowe Bounty!

Chyba każdy z nas uwielbia słodycze, a już w szczególności te domowe, wykonane przez nas samodzielnie! Doskonałym i bardzo smacznym oraz ciekawym deserem jest domowe Bounty – bardzo proste do przygotowania, w dodatku jakie pyszne, ponoć lepsze od oryginału. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przygotować pyszne, domowe Bounty. Przeczytaj go koniecznie!
 

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego, domowego Bounty!
Zacznijmy od tego, że aby przygotować około dziesięć batoników będziemy na pewno potrzebować w naszej kuchni takich składników, jak: 200g wiórków kokosowych, mleko słodzone skondensowane zagęszczone oraz dwie tabliczki czekolady mlecznej. Jak widać składników do przygotowania domowego Bounty nie jest wiele, więc nie będziemy musieli robić dużych, ani bardzo drogich zakupów. W takim razie do dzieła!
 

Sposób przygotowania pysznego, domowego Bounty!
Jeżeli chodzi o przygotowanie tego, pysznego słodkiego smakołyku to jest ono bardzo proste oraz szybkie. Najpierw do miseczki należy wsypać wiórki kokosowe, po czym trzeba wlać jeszcze mleko i mieszać ręką tak długo, aż zacznie się lekko lepić, a formowane kształty nie będą się rozpadać. Potem musimy uformować wałeczki – ugniatając dokładnie masę, żeby była jak najbardziej zbita. Następnie całość trzeba odstawić.
Gdy naszą masę odstawimy do stygnięcia to w kąpieli wodnej należy rozpuścić czekoladę mleczną (w szerokim rondlu wlać wodę do wysokości 1/4 lub 1/3. Następnie to wszystko zagotować. Potem na rondel położyć albo drugi rondelek mniejszy albo miskę żaroodporną. Pamiętaj także o tym, że naczynie z czekoladą nie powinno dotykać tafli wody. Potem musisz zmniejszyć ogień do minimum. Następnie trzeba połamać czekoladę na kawałki i włożyć do suchego, małego rondelka czy też miski. Chodzi oto, że para wodna pod nim będzie powoli rozpuszczać czekoladę. Ponadto należy uważać, aby nie dostała się kropelka wody, ponieważ inaczej czekolada momentalnie zamieni się w kakao. Natomiast gdyby tak się stało to nie wyrzucaj, tylko dolej mleka w takiej ilości, aż to kakao zacznie się rozpuszczać, a czekolada zacznie odzyskiwać płynną konsystencję.
Potem należy rozprowadzić roztopioną czekoladę po kokosowych batonikach. Następnie odstawić, aż czekolada stwardnieje. Generalnie rzecz ujmując najlepsze do spróbowania są drugiego dnia.
 

Wskazówki dotyczące robienia domowego Bounty
Zdecydowanie najlepsza jest czekolada mleczna niczym nie rozcieńczana. Niestety gorzej się ją rozprowadza i batoniki nie są idealnie gładkie, ale wówczas najbardziej wyglądem są zbliżone do oryginalnych Bounty. Poza tym możecie też pomieszać czekoladę mleczną z gorzką i z rozcieńczoną odrobiną mleka i odrobiną alkoholu, np. Amaretto, wtedy nasze czekoladki będą bardziej gładkie.

Zobacz również