• Lata doświadczeń w gotowaniu
img

Jaki jest tak naprawdę skład słodkich batoników?

Chyba każdy w ciągu dnia ma chwilę, kiedy musi przekąsić coś słodkiego. Zwykle na szybko sięgamy po gotowe wyroby, które serwują nam producenci słodyczy, a wśród nich są batony. Oczywiście odganiamy od siebie myśli, że to niezbyt zdrowa przekąska i szybko pochłaniamy zawartość opakowania. No cóż, niestety, batony mogą zawierać tyle kalorii, ile normalny posiłek, a bywa, że jeden mały baton to 400 kcal i do tego cały zestaw chemii. Poniżej znajdziesz krótki artykuł, dotyczący tego, co kryje się tak naprawdę w batonach. Przeczytaj go koniecznie!
 

Batony przyczyną problemów z nadwagą!
Zacznijmy od tego, że powszechnie uważa się, że przyczyną rosnącego problemu otyłości są złe nawyki żywieniowe, czyli nieregularne spożywanie posiłków oraz coraz częstsze sięganie po żywność wysokoprzetworzoną, łatwo dostępną i kuszącą konsumenta atrakcyjnym wyglądem. Niestety, jednym z takich produktów są właśnie batony.
 

Jaka niespodzianka kryje się w batonach?
Przede wszystkim część z batonów dostępnych w sklepach zachwalana jest jako zdrowa żywność. Rzecz jasna, zawierają płatki zbożowe owsiane i pszenne, miód i orzechy, tylko że drobnym druczkiem na każdym batonie doczytać możemy resztę składu. A tu, wśród zdrowych części składowych znajdziemy wiele niespodzianek.
Generalnie rzecz ujmując skład batonów dostępnych w sklepach to przede wszystkim rafinowany cukier, który nadaje im słodki smak, ale niekorzystnie działa na organizm, powodując obniżenie odporności, utratę witaminy B1, a także ubytek wapnia. Niestety, ale to właśnie nadmiar cukru jest przyczyną powstawania cukrzycy, otyłości oraz próchnicy. Musisz wiedzieć, że w składzie pospolitych batonów znajdują się także tłuszcze utwardzone, które podnoszą poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi, obniżając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu (HDL). To natomiast przyczynia się to do rozwoju chorób układu krążenia tj.: miażdżycy, nadciśnienia, a także cukrzycy. Co ciekawe, w słodkich batonach znaleźć można również dużą ilość soli, a jej nadmiar powoduje nadciśnienie, problemy z tarczycą i nerkami.

Poza tym do szkodliwych związków występujących w batonach zaliczamy także konserwanty, np. substancje spulchniające- wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu oraz wzmacniacze smaku. Pamiętajmy, że substancje te nie są typowymi składnikami żywności i są pozbawione wartości odżywczej. Przede wszystkim ich zadaniem jest przedłużenie trwałości oraz poprawa cech organoleptycznych produktu. Za to ich nadmiar w organizmie może powodować alergie, migreny, zawroty głowy. Ponadto konserwanty wykazują także działanie rakotwórcze, negatywnie wpływają na układ pokarmowy oraz mogą uszkodzić kod genetyczny. Jednak do najbardziej niebezpiecznych należy benzoesan sodu, który niszczy bakterie jelitowe, powoduje pokrzywkę, a u dzieci nadpobudliwość.

Zobacz również