• Lata doświadczeń w gotowaniu
img

Ciekawa historia czekolady!

Pomimo iż trudno w to uwierzyć, ale ten najsłodszy przysmak nie był przed wiekami słodki. Musisz wiedzieć, że czekolada, zanim uzyskała smak i formę znaną nam współcześnie, przechodziła różne etapy. Najpierw była „napojem bogów”, afrodyzjakiem, przysmakiem majętnych. Co ciekawe, pierwszym Europejczykiem, który spróbował jej smaku, był Krzysztof Kolumb. Poniżej znajdziesz krótki artykuł, dotyczący interesującej historii czekolady. Przeczytaj go koniecznie!
 

Wszystko zaczęło się od gorzkiego napoju…
Zacznijmy od tego, że blisko trzy tysiące lat temu u wybrzeży Zatoki Meksykańskiej ziarna kakaowca zainteresowały Olmeków. Natomiast kolejnymi cywilizacjami Ameryki Środkowej, jakie uprawiały roślinę dającą kakao, byli Majowie i Aztekowie. Musisz wiedzieć, że to właśnie oni przygotowywali z jej ziaren gorzki i dość ostry napój, przyprawiany m.in. chili i wanilią. Co ciekawe, Majowie oddawali się jego piciu także podczas wszelakich obrzędów i rytuałów. Natomiast dla Azteków ten płynny smakołyk był nie tylko źródłem energii, ale także afrodyzjakiem. Generalnie rzecz ujmując można przypuszczać, iż współczesnym – przyzwyczajonym do słodkiej czekolady, taki napój nie przypadłby do gustu. Ale nie zapominajmy jednak, że dodawanie do czekolady pikantnego chili (nie tylko do smakołyku w płynie, ale współcześnie także do tabliczek i pralinek) to pomysł wywodzący się od Azteków.
 

Kiedy czekolada pojawiła się w Europie?
Generalnie rzecz ujmując pierwszym Europejczykiem, któremu około 1502 r. dane było spróbować czekolady, był Krzysztof Kolumb. Warto wspomnieć jednak o tym, że napój go nie zachwycił – był bowiem wyjątkowo pikantny i gorzki. Natomiast ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii w 1528 r. za sprawą konkwistadora Hernána Cortésa. Co ciekawe, pierwsi Europejczycy, którzy pijali kakaowy napój, doprawiali go cukrem i wanilią – aromatyczne dodatki spowodowały, że stał się ich przysmakiem. W ten oto sposób czekoladowy smakołyk królował na hiszpańskim dworze, a potem pojawił się we Francji – miało to miejsce na początku XVII wieku, za sprawą hiszpańskiej księżniczki Anny, małżonki Ludwika XIII.
 

Jak powstałe pierwsze, słodkie tabliczki?
Trzeba przyznać, że pierwsze pralinki pojawiły się w drugiej połowie XVII wieku: wymyślił je kucharz króla Ludwika XIV, który nosił nazwisko Pralin. Następnie Francuzi propagowali czekoladę w kręgach europejskich arystokratów. Dlatego nie należy się więc dziwić, że aromat smakołyku znany był początkowo jedynie osobom majętnym. Jednak przełomem w historii czekolady stała się jej produkcja w formie tabliczki. Przede wszystkim, najpierw Holender Konrad Jan van Houten wyprodukował w 1828 r. odtłuszczone sypkie kakao, które łatwo rozpuszczało się w mleku. Dopiero potem Szwajcar Rudolf Lindt w 1879 r. tak połączył i wymieszał składniki, że powstawała smaczna masa o gładkiej konsystencji. W ten oto sposób, od końca XIX wieku wyroby czekoladowe stawały się coraz bardziej dostępne, popularne, a także wymyślne.

Zobacz również