• Lata doświadczeń w gotowaniu
img

Przepis na przepyszne pralinki marcepanowo-orzechowo-karmelowe!

Wszyscy kochamy jeść pralinki, a w szczególności te o smaku marcepanowo-orzechowo-karmelowym! Jeszcze większą radość dają, kiedy zrobi się je samemu! Przygotowanie pralinek marcepanowo-orzechowo-karmelowych jest szybkie, ponieważ trwa tylko godzinę. Poza tym koszt przygotowania takich pralinek mmarcepanowo-orzechowo-karmelowych nie jest bardzo wysoki, a poziom trudności można określić jako średni. Poniżej znajdziesz krótki poradnik oraz przepis dotyczący tego, jak przyrządzić pyszne, domowe pralinki marcepanowo-orzechowo-karmelowe. Przeczytaj go koniecznie!
 

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznych, domowych pralinek marcepanowo-orzechowo-karmelowych !
Zanim weźmiemy się za przygotowywanie naszych pralinek marcepanowo-orzechowo-karmelowych najpierw musimy zrobić odpowiednie zakupy. Na około 25 sztuk pralinek marcepanowo-orzechowo-karmelowych będziemy potrzebować takich składników, jak: 100 gram orzechów laskowych, 100 gram cukru oraz 300 gram masy marcepanowej. Dodatkowo będzie nam potrzebne jeszcze 200 gram gorzkiej czekolady.
 

Sposób przygotowania pysznych, domowych pralinek marcepanowo-orzechowo-karmelowych !
Gdy zrobimy już niezbędne zakupy pora zabrać się za przygotowywanie naszych pralinek marcepanowo-orzechowo-karmelowych . Najpierw musimy orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Oczywiście można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C. Potem orzechy trzeba pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. Spokojnie, nie musi być dokładnie, ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą.
Następnie trzeba cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem i podgrzewać na średnim ogniu. Potem, gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Po czym, gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Następnie gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
Potem trzeba orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć bardzo drobno. Następnie powstały krokant zagnieść z masą marcepanową. Gdy to zrobimy to należy odrywać po kawałku, formować kulki i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia.
Potem można pralinki włożyć na chwilę do lodówki, a w tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie pralinki trzeba obtoczyć w czekoladzie. Tak przygotowane pralinki musimy przechowywać w chłodnym miejscu. I gotowe! Smacznego!

Zobacz również