• Lata doświadczeń w gotowaniu
img

Wyśmienita, polska kuchnia! Jaka jest naprawdę?

Czy jest ktoś, kto nie lubi jeść? Raczej nie ma takiej osoby na świecie, ponieważ jedzenie dostarcza naszemu organizmowi elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, pomaga odpocząć i nabrać nowych sił, a przede wszystkim - dostarcza przyjemności. Co ciekawe, ostatnimi czasy bardzo popularne stały się dania, które przywędrowały do nas zza granicy - frytki, pizza, hamburgery… Nie zmienia to faktu, że kuchnia polska również obfituje we wspaniałe potrawy - trzeba tylko nauczyć się je doceniać. Poniżej znajdziesz krótki artykuł, dotyczący kuchni polskiej. Przeczytaj go koniecznie!
 

Krótka charakterystyka kuchni polskiej!
Zacznijmy od tego, że kuchnia polska w powszechnej opinii charakteryzuje się daniami tłustymi, kalorycznymi i niezdrowymi. Niestety, ale jest w tym ziarnko prawdy - jak mało który naród lubimy gotować dania ociekające tłuszczem, smażyć co tylko się da, używać dużo mąki i jeść ziemniaki. Oczywiście na ogół są to dania niewiarygodnie smaczne - a trzeba pamiętać, że jeśli będziemy znać umiar w jedzeniu - nic nam nie zaszkodzi. Poza tym ciekawym faktem jest, że większość typowo polskich dań ma w nazwach… inne państwa! Przecież mamy na przykład barszcz ukraiński, ruskie pierogi, ryba po grecku. Większość potraw nie ma nazwy jednoznacznie wskazującej pochodzenie, a tylko my, Polacy, wiemy że to nasze. Jednak kuchnia polska to przede wszystkim zapomniane już dania z dziczyzny, gdyż przed II Wojną Światową menu bogatszych Polaków było iście królewskie. Wtedy nikogo nie dziwiła pieczona dziczyzna, kawior na stołach i wielka różnorodność przypraw i przysmaków kolonialnych. Niestety, ale siermiężny okres socjalizmu skutecznie zredukował bogactwo dań. W związku z tym do dziś pokutuje przekonanie, że kuchnia polska to tylko schabowy, mielone, ziemniaki i wigilijny karp.
 

Najpopularniejsze polskie dania!
Przede wszystkim najpopularniejszy będzie nasz klasyczny kotlet schabowy z kapustą i ziemniakami, bądź - wedle gwary poznańskiej - z pyrami. Poza tym z radością jemy golonkę (którą popija się piwem) oraz bigos, z ziemniakami lub chlebem. Ale od kilkunastu lat możemy zaobserwować wielki powrót sanacyjnych potraw, a nawet tych z okresu I Rzeczypospolitej.
 

Polska kuchnia może okropna dla obcokrajowców?
Wiele potraw kuchni polskiej dla obcokrajowców może wydawać się czymś okropnym. Chodzi oto, że tak jak my nie potrafimy zrozumieć, jak można jeść gdzieś robaki, karaluchy, psy, tak turyści wielokrotnie się dziwią jakim cudem popsuta (w domyśle - kiszona) kapusta jest taka smaczna, z golonki wylewają się tłuszcz i chrząstki, a w markecie można dostać świńskie ozory czy racice! No cóż, co kraj to obyczaj - tak powiadają. Rzecz jasna dotyczy to również kuchni, która w każdym kraju jest charakterystyczna. Przede wszystkim jedno jest pewne - Polacy, jako naród, mają jedne z lepszych dań na świecie - ludzie, którzy są tu po raz pierwszy i odważą się spróbować naszych specjałów są zawsze w szoku, że coś może tak wyśmienicie smakować. I tak być powinno - bo kuchnia polska jest warta tego, by była doceniana.

Zobacz również