• Lata doświadczeń w gotowaniu
img

Przepis na pyszne ciasto naleśnikowe!

Nie da się zaprzeczyć, że naleśniki to bardzo smaczny, szybki obiad jak również pożywne śniadanie. Generalnie rzecz ujmując można je podawać na wiele sposobów, latem jednak najlepiej smakują z owocami. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przyrządzić pyszne naleśniki. Przeczytaj go koniecznie!
 

Lista niezbędnych składników do przygotowania ciasta naleśnikowego!
Jeśli chcesz przyrządzić zdrowe i smaczne naleśniki to koniecznie musisz się zaopatrzyć w takie składniki jak: półtorej szklanki mąki pszennej, jedno jajko, woda lub mleko oraz przyprawy. Taka ilość składników pozwoli nam na przygotowanie sześciu naleśników.
 

Jak przygotować pyszne naleśniki?
Gdy już będziemy mieć w naszej kuchni wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora wciąć się za przygotowanie naszych naleśników. Najpierw półtorej szklanki mąki wsyp do miski lub też do innego, plastikowego pojemnika (jeśli nie masz nic takiego pod ręką, możesz przesypać ją też do jakiegoś wysokiego naczynia lub garnka), w którym spokojnie zmieści się cała porcja. Gdy to zrobisz to możesz jeszcze dodać szczyptę kurkumy, ponieważ dzięki temu naleśnik będą miały ładny, żółty, kolor.
Następnie rozbij jajko i całe dodaj do mąki, dobrze wymieszaj. Dodatkowo, razem z jajkiem możesz dodać także odrobinę oliwy z oliwek, ponieważ dzięki temu ciasto nie będzie się rwało. Kolejną czynnością, którą musisz wykonać to wymieszanie mąki z jajkiem, wszystko możesz delikatnie przyprawić. Generalnie rzecz ujmując przyprawy dobieraj zależnie od tego, jakie wybierasz nadzienie. W przypadku, gdy będzie to nadzienie mięsne to dodaj do ciasta 1/4 łyżeczki imbiru i szczyptę soli. Natomiast, gdy nadziewasz naleśniki owocami lub słodkim serem przypraw ciasto szczyptą startej gałki muszkatołowej i szczyptą soli.
Gdy przyprawisz już swoje ciasto to dodaj do niego 1 i 2/3 szklanki wody lub mleka. Musisz wiedzieć o tym, że ciasto z wodą jest bardziej zwarte i elastyczne niż z ciasto mlekiem. Potem całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem aż ciasto będzie gładkie.
Następnie ciasto wylewaj na mocno rozgrzaną patelnię posmarowaną obficie masłem lub olejem. Dopiero, kiedy naleśnik przyrumieni się z jednej strony przewróć go na drugą, tak by równomiernie się przysmażył.
I gotowe ! Naleśniki możesz podawać same lub z dowolnym nadzieniem. Jeśli zrobiłeś naleśniki na słodko to możesz serwować je swoim najbliższym razem z bitą śmietaną, z owocami, z powidłem, z dżemem, z nutellą, a nawet z lodami.
Kombinacji jest naprawdę bardzo wiele, a wybór należy do Ciebie. Przyrządzenie naleśników jest to także świetne rozwiązanie sytuacji, gdy nagle dowiadujesz się, że ma wpaść do Ciebie większa liczba gości, a Ty nie masz czym ich poczęstować.

Zobacz również