• Lata doświadczeń w gotowaniu
img

Leczenie miodem!

Chyba każdy wie o tym, że miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Poza tym ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Jakby tego było mało to miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Dlatego zdecydowanie warto wprowadzić miód do codziennego menu. Poniżej znajdziesz krótki artykuł, dotyczący tego jakie jeszcze inne wartości odżywcze oraz lecznicze posiada miód. Przeczytaj go koniecznie!
 

Działanie bakteriobójcze miodu!
Zacznijmy od tego, że już ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięczał spożywaniu dużych ilości miodu. Podobno dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras. Niestety, współczesne badania nie potwierdziły wpływu miodu na długowieczność, ale jeszcze nie wszystkie substancje pochodzące z ula zostały do końca rozszyfrowane i zbadane. Przede wszystkim duże znaczenie w miodzie mają enzymy, gdyż pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. Poza tym w miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona. Musisz wiedzieć, że aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym.
 

Miód najlepszym antybiotykiem!
Warto wspomnieć także o tym, że do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych przez pszczoły i wprowadzanych przez nie do miodu należą lizozym, inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m.) i apidycyna. Przede wszystkim działają one np. na: ziarniaki gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce, oraz pałeczki gram-ujemne. Dodatkowo miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida.
 

Miód bogaty w mikroelementy!
Generalnie rzecz ujmując miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Poza tym miód wzmacnia także serce, ponieważ zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Dodatkowo obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.
 

Najpopularniejszy miód w Polsce
Trzeba przyznać, że w Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy. Przede wszystko dlatego, że jest produktem bardzo łatwo przyswajalnym, całkowicie trawi się w ciągu niepełnych 2 godzin (dla porównania: szynka w 4 godziny). Poza tym miód od dawna służył pielęgnacji urody. Bardzo znane są jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę. Natomiast zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu. Dlatego następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu.

Zobacz również