• Lata doświadczeń w gotowaniu
img

Antynowotworowe przyprawy

Trzeba przyznać, że to właśnie zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Jednak wiele z nich, na przykład kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Poza tym zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Poniżej znajdziesz krótki artykuł, dotyczący antynowotworowych właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu. Przeczytaj go koniecznie!
 

Najlepsze zioła na walkę z nowotworami!
Zacznijmy od tego, że zioła na nowotwory to mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia. Co ciekawe, niektórzy uczeni porównują ich moc do Gleevecu - leku, który okrzyknięto cudem, bo skutecznie blokuje mechanizmy pozwalające rozrastać się guzom. Otóż, przyjmowany codziennie sprawia, że guz przestaje być groźny, w podobny sposób działa mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn i bazylia. Przede wszystkim swój aromat zioła zawdzięczają terpenom. Natomiast odkryty niedawno karnozol-terpen występujący w rozmarynie, ogranicza zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek.
 

Rozmaryn – jako chemioterapia?
Warto wspomnieć o tym, że po badaniach w Narodowym Instytucie Raka dowiedziono, że ekstrakt z rozmarynu wspomaga działanie chemioterapii w przypadku raka piersi. Chodzi oto, że apigenina znajdująca się w natce pietruszki i selera osłabia natomiast proces tworzenia naczyń krwionośnych, które mogą odżywiać guzy. Dlatego na co dzień nie żałujmy sobie ziół dla smaku i zdrowia.
 

Kurkuma – ziołem antynowotworowym
Przede wszystkim kurkuma zawiera kurkumin - związek o właściwościach przeciwzapalnych. Poza tym w badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Natomiast uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku. Jednak w przypadku niektórych raków, np. raka piersi, kurkumin wnika do wnętrza komórek i niszczy je. Generalnie w czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Przede wszystkim, aby był skuteczny, musi być połączony z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry). Co ciekawe, papryka 10 tys. razy zwiększa jego przyswajanie przez organizm. Warto wspomnieć także o tym, że Dr David Servan-Schreiber, który sam cierpiał na raka mózgu, odnalazł też badania potwierdzające, że nawet tak groźny nowotwór, jakim jest glejak, łatwiej poddaje się chemioterapii, gdy ta jest stosowana razem z kurkumą. Zdecydowanie kurkumę najlepiej kupować osobno, bo w mieszankach przyprawowych jest jej tylko 20 proc.

Zobacz również