• Lata doświadczeń w gotowaniu
img

Pierogi z kapustą i z grzybami

Trzeba przyznać, że pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. Oczywiście jest to danie, które kojarzy się z czasem spędzanym w gronie bliskich i przepisami naszych babć. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak przyrządzić wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami. Przeczytaj go koniecznie!
 

Lista niezbędnych składników, do przygotowania pysznych pierogów z kapustą i grzybami!
W naszej kuchni nie może zabraknąć takich produktów, jak: sto gram suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków), jedno opakowanie Bulion na włoszczyźnie Knorr, kilogram kapusty oraz jednego opakowania Przyprawy w Mini kostkach Czosnek. Poza tym niezbędnymi składnikami, które powinny się znaleźć w naszej kuchni są: jedna, średniej wielkości cebula, pół łyżeczki kminku, dwa liście laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego, 10 gramów majeranku, pieprz, dwie łyżki masła, kilogram mąki, łyżka oleju, łyżeczka soli oraz woda.
 

Sposób przyrządzania pysznych pierogów z kapustą i grzybami!
Gdy już zrobisz niezbędne zakupu to pora zabrać się za przygotowanie pysznych pierogów z kapustą i grzybami. Najpierw namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Następnie przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby, a kminek posiekaj z masłem. Potem dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Następnie całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
Gdy to zrobisz to cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Pamiętaj, żeby uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Potem dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Następnie dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr, dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Po czym przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Natomiast jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.

Jeżeli chodzi o ciasto do pierogów to przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto, kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Potem rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Następnie nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry). Po czym zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki, a koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Na koniec gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.

Zobacz również